2012. június 13., szerda

Az önéletrajzokról











A cím:
Nagyon megkönnyítené számomra a válogatást, ha az önéletrajz címének a saját neveteket adnátok, és azt, hogy mely szakmára vonatkozik. Több száz önéletrajzot kell átolvasnom, és mindegyiknek az a címe, hogy Curriculum Vitae, vagy CV. Nekem ebből a címből elég nehéz megállapítanom, hogy kié, és mihez ért az illető. Jó volna, ha megadnátok címnek a teljes nevet (ha ráadásul úgy adnátok, ahogyan itt használjuk, azaz elől a keresztnév, hátul a családnév, az már egyenesen csodálatos lenne), és a szakmát ANGOLUL. Ha lehetséges, akkor a címben se szerepeljenek ékezetek, mert sokszor teljesen érthetetlenül jön át minden.
Másrészről, ha egy önéletrajz angol, akkor legyen a címe is az-), azaz ez sem jó címnek: "önéletrajz angol" - ugyanis az egész cégnél egyedül én értek magyarul-)

Az önéletrajz felépítése:

Kanadában az önéletrajzra nem az a jellemző, mint Magyarországon. Tudom, hogy az nagyon jó, ha valaki sok mindenhez ért, széles látókörű, és tájékozott, de ez itt kinn egyrészt hihetetlen számukra, hogy valaki képes alaposan megtanulni mindent, másrészt a munkáltatót csakis az érdekli, hogy abban mennyire vagy tapasztalt, amire ő keres valakit.
Tehát az önéletrajzot mindig célirányosan, az adott szakmára hegyezzétek ki! Itt kitérhettek részletesen a fázisokra, hogy melyik munkahelyeteken, mit csináltatok elsősorban, mi az erősségetek ebben, stb.

Mutatok néhány példát.

Itt egy alap: http://www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4001064

például plumber helper resume: http://www.bestsampleresume.com/sample-construction-resume/plumber-helper-resume.html

vagy maga plumber: http://www.uscanadajob.com/2011/05/plumber-resume-samples-2-resume-samples-for-plumber-job/

roofer: http://www.jobbankusa.com/resumes/free_samples/examples_templates_formats/roofer.html

House clining: http://www.uscanadajob.com/2011/03/house-cleaning-resume/

Electrician: http://www.jobbankusa.com/resumes/free_samples/examples_templates_formats/electrician.html

Carpenter: http://www.uscanadajob.com/2011/03/cv-resume-sample-of-carpenter-joiner/

Itt is sok resume van: http://www.all-trades-resume-writing.com/resume-samples.htm