2012. október 26., péntek

Egy nagyon-nagyon fontos dokument, amit ki kell töltened

Ennek a dokumentumnak a pontos neve:

Qualification Certificate Program Work Experience Application

Innen tölthetitek le:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/forms_publications/forms/pdf/appl_qual_work_exp.pdf


Pdf dokumentum, ha egyáltalán akarjátok ezt az egészet, azaz kijönni, megkapni a papírokat, akkor szükségetek lesz Pdf reader (Adobe Acrobat Reader) programra, mert minden hivatalos papírt ebben a formában tudtok letölteni. Ingyenes program, ha még nincs a gépeteken, akkor innen érhetitek el:

http://get.adobe.com/reader/

vagy magyarul:

http://szoftverbazis.hu/szoftver/adobe_reader_x_v10.10__magyar_.html.


Mi is ez a dokumentum?

Ez tulajdonképpen egy igazolás arról, hogy a tapasztalatotok vagy/és az iskolai végzettségetek elegendő ahhoz az álláshpz, amelyet Kanadában meg akartok pályázni.

Ezzel kezdődik az egész procedúra. Sok esetben kifizeti a leendő munkaadótok, de a legtöbb esetben nem. Miért nem?

Azért, mert ha nem kapjátok meg erre a pozitív választ, akkor ő feleslegesen fizette ki, hiszen nem tud alkalmazni, nem kaphatod meg a work permitet, nem utazhatsz ki enélkül. Ezzel a papírral bizonyítod, hogy megérkezésed után majd képes leszel letenni a szükséges vizsgát ahhoz, hogy kanadai szakmunkásként dolgozhass. Ezzel a papírral tulajdonképpen azt biztosítod be magadnak, hogy te valóban szakképzett, vagy elég tapasztalt ember vagy ahhoz, hogy kiutazhass Kanadába, Albertába dolgozni, ezzel biztosítod be magadnak azt, hogy akarjanak téged a cégek. A legtöbb cég azokat keresi céliráyosan, akik ezt a papírt már megkapták, csak job offerra várnak a work permit megszerzéséhez.

Ha tehát ebben a versenymben előnyhöz akarsz jutni, akkor érdemes ezt beadni már most, vagy hamarabb, mert hatalmas előnyre tehetsz szert vele. Ennek a feldolgozási ideje 6 hét, akkor kapod meg a választ, magát a certificate-et, azaz azt, amit itt Kanadában úgy neveznek: AIT Certified.

Ha te AIT certified vagy, akkor sokkal, sokkal könnyebben tudlak kihelyezni dolgozni, hiszen egyrészt nem kell kivárnia a leendő munkáltatódnak a hat hetet mire megkapod, és nincs benne a pakliban, hogy esetleg nem felelsz meg.

Hogy tudd: ha megvan a megfelelő gyakorlatod, akkor megkapod. természetes valós, leellenőrizhető gyakorlat kell, amit felhívhatnak, leellenőrizhetnek (most én pontosan ezt csinálom a jelentkezőinkkel, a Fülöp szigetekre telefonálgatok, hogy a referenciáik valósak-e).

Ez pénzbe kerül. Nem nekem, nem a cégemnek kell kifizetned, ezt a Canadai Govarnmentnek kell fizetned, de ez része az egész herce hurcának, szóval, hogy ne kapjak mellékzöngét utána valamelyik topicon valamelyik fáklya agytól, hogy akkor ugye mégiscsak kell fizetni, EZ EGY KIVÁNDORLÁSHOZ SZÜKSÉGES, KÖTELEZŐ ÁLLAMI DOKUMENTUM, nekem ehhez semmi közöm, én csupán megmutatom, hogy jaja ezzel kell kezdeni. Az ára $450.00, de ha megnézitek az adott linken, magán a nyomtatványon is rajta van, és az is, hogy a govarnmentnek (Alberta tartománynak) kell kifizetni.


Tehát, ha ez megvan, akkor jön az, hogy rákerülhetsz a munkaadód LMO-jára, azaz alkalmas vagy arra, hogy a kanadai állam szerint is te tölthesd be az adott állást, hivatalosan: megkaphatod az LMO confirmation-t (lefordítva: a cég megkapja az LMO-t (Labor Market Opinion, hogy hozhat munkást külföldről). Ez az LMO, ezzel nektek nem kell törődni, csak azzal, hogy ezzel rendelkeznie kell az adott cégnek. Általában ez meghatározott ideig szól, 3-6 hónapra, ennyi idő alatt kell találnia megfelelő embert, aki ezen időn belül már megjelenik az adott ország kanadai nagykövetségén, és beadja a work permit applicationt.

Nos megvan z LMO-ja XY cégnek. Mi elkezdünk rá neki keresni embert. Megvagy te, megvan a job interview, mindenki boldog.Sokszor ekkor adják be ezt az application-t. Azaz mire megjön a válasz (6 hét) ez már lemegy az LMO határidejéből. Ha téged nem sikerül megtalálnunk időben, akkor szintén ment idő, azaz még rövidebb idő áll rendelkezésre. Nos ezért szeretik a cégek, ha már van AIT Certified jelentkező, emrt hoppá, ő már befutó teljes mértékben. Nos megint beadják a neveddel (mint megfelelő, certified jelentkező) a Service canadához, és várnak egy hónapot, mire vége a feldolgozási időnek. Nos ekkor neked, mint a villám kell beszerezned minden további papírt, hogy egyáltalán még időn belül maradva be tudd adni a munkavállalásihoz a kérvényt a nagykövetséghez.




Ha megtudjátok ezt oldani, ha van erre pénzetek, akkor azt javaslom: adjátok be. Vagy másik opció: meg kell várni olyan munkaadót, aki ezt hajlandó kifizetni nektek. Ilyen is van, de kevesebb.

Amit tegnap elfelejtettem ide írni:

Szóval 12 hónapos a lejárati ideje a dokumentumnak.

Ehhez a dokumentumhoz minden egyébb információt itt találtok meg:


http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/index.html?page=forms_publications/instructions.html

konkrétan a " For tradespeople"  cím alatt kb az oldal közepén.