2012. augusztus 21., kedd

Angol Nyelv - Milyen szinten?

Nagyon sokan kérdezitek, hogy milyen szintü angol nyelv szükséges?
A válasz nagyon egyszerü: Olyan szinten kell beszélni, írni, olvasni az angolt, hogy 6 hónapon belül az adott szakmában sikeresen tudj egy írásbeli vizsgát tenni. 
Nem kell Shakespeare-t fordítanod, de a 100-120 szakmai kerdésböl több, mint 70 %-ra helyesen kell válaszolnod ahoz, hogy megkapd a "Red Seal" minösítést- ami megfelel a kanadai szakmunkás vizsgának.
Ha úgy gondolod, hogy erre képes vagy, akkor nem kell félned egy telefonos vagy Skype-os interview-tól sem.
Szóval az, ha már tudsz bélyeget kérni a pékségben vagy kiflit a postán, még mindig nagyon kevés, mivel a fenti vizsga ELKERÜLHETETLEN a "skilled worker" kategóriában.

Itt van néhany minta az esetleges kérdésekböl. Ez egy jó teszt az angolhoz és a szakmai ismeretekhez is.

Autoszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/009_IP_PracticeExam.pdf

Asztalos:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/002_IP_PracticeExam.pdf

Villanyszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/003_IP_PracticeExam.pdf

Hegesztö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/012_IP_PracticeExam.pdf

Vizvezeték szerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/006_IP_PracticeExam.pdf


2012. augusztus 16., csütörtök

Kérdések, kérdések, kérdések, és a helyzet most

Először is azzal kezdeném, hogy eltüntem egy kis időre, mert csinálom a weboldalamat. A helyzet az az, hogy rengeteg munka van, és ezeket legtöbbször ügynökségeken keresztül akarják feltölteni. Az ügynökségeken meg nem tudom, hogy igazából mit is csinálnak, mert kb. 2. hónapja küldtem el vagy 4 önéletrajzot egy munkára az egyik ilyen ügynökségnek, de még most jutottak odáig, hogy megnézték őket.



Tehát: HA BÁRMI HÍR VAN, AKKOR TE LESZEL AZ ELSŐ AKINEK SZÓLOK, HA 30X KÉRDEZED MEG, AKKOR CSAK ANNYIT ÉRSZ EL VELE, HOGY 30X FOG A SZEMEM UGRÁLNI AZ IDEGTŐL.

Nekem sem tetszik ez, legalább annyira nem, mint nektek, mert legalább egy jobinterview kell ahhoz, hogy én egyáltalán valami pénzt lássak az egészből, így én jelen pillanatban vatikáni valutában kapom a fizetségemet, ami már kezd kissé idegessé tenni. De ugye ezzel nem sokat érek el, tehát ki kellett találnom a megoldást, mert sajnos tovább így nem igazán tudom ezt csinálni, ugyanis éppen két helyen állok alkalmazás előtt, és akkor lesz belőle valami ha végre a startvonalnál előtt álló munkavállalókból befutók lesznek.

Azt gondoltam ki, hogy ez az egész ügynökség-rendszer egy kissé akadozó (főleg ismerve azt, hogy nem is nagyon csipkedik magukat, hiszen ők már akkor felmarkolják a pénzt, amikor megkötik a szerződést a munkaadóval, ráérnek vele vakarózni)
Ez nem jó sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak, rugalmasabb, nyitottab, hatékonyabb módszer kell. Lévén már magam lebonyolítottam néhány hatalmas fesztivált, és így a szervezés, marketing, egyáltalán az áttekintés nem okoz problémát, és én aztán nagyon is motiválttá váltam a gyorsaság terén, így kitaláltam, hogy hogyan is csináljam ezt meg, hogy mindkét félnek jobb, gyorsabb, és hatékonyabb legyen, és én végre lássam mindennek a végét.
Ezért kezdtem el a saját elgondolásom alapján felépíteni a weboldalamat, és kiajánlani benneteket.

Nos az elmúlt napokban tehát weboldalt gyártottam, ami még nincs kész, lévén ez nem az, amiben járatos vagyok, és egyedül csinálom egy olyan géppel, amire valaki nagyon kedves jelentkező virust küldött, így aztán hangos szentségelések, és a magyar káromkodások felvonultatása közben úgy félóránként kell újra indítani, de haladok. tegnap tettem fel az önéletrajzokat, és most elmondom utoljára:



Az önéletrajz címe a jelentkező saját neve, és a szakma angolul, amire jelentkezik. Ha megint így jön valami, hogy CV, meg CV angol, meg kanadai munka, meg Zola1113421rtsfa, meg hasonlók, akkor aki küldte arról is mondjon le, hogy egyáltalán kinyitom. Ma hajnal 4-ig nyitogattam, pakolásztam, átneveztem. Nos, a hátam közepére sem, ráadásul az idő ami elmegy erre, mehetne másra is.



Az oldalsó hozzászólásokkal kapcsolatban:

Kérek mindenkit, hogy legalább minimálisan olvasson vissza mielőtt kérdez, mert nem, nem szeretek leírni mindent ezerszer, sokkal többet érne el az illető, ha alaposan elolvasna mindent, majd az olvasottak alapján elküldené az önéletrajzát, és elküldené nekem. mert akkor már kipakolnám, és nem azzal foglalkoznék, hogy megint magyarázzam, ami már világosan leírva az oldalon van nem is egyszer.
Én megértem, hogy sok kérdés merül fel bennetek, de sok kérdésre már ott a válasz valahol. Azt is megértem, hogy azt gondoljátok, ha kedvesen előzetesen feltérképezitek a helyzetet, akkor talán nagyobb az esély..nem tudom.  Számomra azért nagyjából mindenki egyforma, tehát az sem kerül hátrányba, aki nem ír egy árva szót sem, csak küldi a megfelelő önéletrajzot. Nagyon sok igazán kedves, és értékes emberrel tudtam beszélgetni, de sajnos erre van a legkevesebb időm, mert csak két kezem van, azaz egyszerre egy embernek tudok válaszolni, de közben a skype is állandóan cseng, mert mindenki tudni akarja, hogy MIKOR MÁR??? , de közben az resume-kat is rendbe kell hoznom, organizálnom kell, átneveznem, és keresnem a lehetséges munkáltatókat.
Tehát akkor kérdezz, ha nem látsz választ a kérdésedre.



A craiglist-el kapcsolatban: 

egy sima hirdetési oldal. Igazából már nem olyan jó, a kijiji jobb, de mint mondtam már, a HR-esek is úsznak a munkában, de csak akkor kapnak LMO-t, ha két hétig minimum hirdetik. Akkor most gondolkodjatok el, hogy mennyire mentek velük. Láthatóan vannak is nálam okosabbak, csak azt nem tudom, hogy mégis miért nem ők baszakodnak az önéletrajzokkal hajnalokig. mert ez nem úgy megy, hogy bumm bele, hanem azokra a helyekre be is kell jutni sokszor megmászva a különböző poziciókban levő órabérben dolgozókat, mire végre oda jut az ember, hogy döntőképes valakinek az asztalára tudja tenni a jelentkezők önéletrajzát. Minél nagyobb egy cég, annál több agytrösztöt fizetnek órabérben. Csak egy példa: egy barátnőm munkahelyére most vettek fel egy recruitert 70ezres éves fizetéssel. 2 hónap alatt nem volt képes a fickó egyetlen hirdetést sem feladni, és egyetlen egy resume-t ki nem nyitott. Nos, mint mondtam: azért lehet próbálkozni, sok szerencsét hozzá, hogy az ilyeneket kikerüljétek.






Most kik kellenek? (mint mondtam volt, nem tudom, hogy mikor lesz válasz, de ezekre van érdeklődés)



IT szakemberek (Vancouverbe)


Civil engineers (hogy kik ezek, itt megnézhetitek a listát: http://www5.hrsdc.gc.ca/noc/english/noc/2011/QuickSearch.aspx?val65=2131


Még kell pék (sokból akar válogatni)

Festők

És várom az építőiparban dolgozókat.




Miben tudnátok nekem segíteni?

Először is az önéletrajz: wordben kérem (tudom, a Pdf szebb, de én mégis inkább wordben akarom, megvan rá az okom, mégpedig az, hogy amikor kiajánlom, meg szeretném mutatni, de mivel nem akarom a fát magam alatt vágni, a kapcsolat adatokat szeretném levenni, és ezt csak word-ben tudom megoldani. Mivel nem tőletek kapok pénzt, hanem a munkaadóktól, így ez a feltételem, így nem tudnak kikerülni, viszont nem zsákbamacskát vesznek, mint egyébb más ügynökségeknél)

Az önéletrajz címe: név+ megpályázott állás

a wordpad nem jó!!!!!!!! Ma 12-t kellett áttennem word-be, majd szövegszerkesztenem... NINCS ERRE IDŐM!!   Az önéletrajz nem jó jpg file-ban sem, azaz az sem jó, ha bescannelitek. WORD vagy OPPEN OFFICE (ha nincs word programotok. Ez ingyenes, bárki számára letölthető  akár innen: http://www.openoffice.org/hu/about-downloads.html, nagyon jó kis program.


Ha vannak referencia képeitek, akkor az nagyon jó!!!!!!!!! Csak a kép címének adjátok meg a neveteket, mert a végén lesz valamelyik folderemben 630db 001jpg file-om, mind mástól, azaz akkor aztán végképpen nem tudom, hogy kitől kaptam, márpedig az esélyt nagyon meg tudja növelni, mert sok esetben az elvégzett munka látványa többet ér, mint maga az önéletrajz.


2012. augusztus 13., hétfő

Néhány tisztázandó kérdés GYIK







Van néhány dolog, amit el kell mondanom. Az első, és legfontosabb az az, hogy én csupán a fejvadász vagyok, azaz nem én veszlek fel benneteket, és nem is az én dolgom, feladatom, hogy a papírmunkát intézzem. (szeretném, de nem tehetem)


Tehát GYIK:


Történt-e már valami az önéletrajzommal kapcsolatban:

Ha nem szólok, nem jelentkezem, akkor az két dolgo miatt lehetséges:
Olyan a szakmád, hogy még nem találtam rá olyan munkaadót, aki vagy hajlandó ilyen munkakörben LMO-t kérni,
Vagy már elküldtem az önéletrajzodat, de még kotlanak rajta


Felvettek, vagy sem?

Ezt neked kell letisztáznod a jobinterview alatt


Miért nem küldik még a papírokat?

Nem tudom. Szintén nem az én asztalom, amint a jobinterview-d megtörtént, és pozitív eredménnyel, már nem hozzám tartoztok, minden továbbiakkal kapcsolatos kérdés ahhoz tartozik, aki felvett.

Azt tudnotok kell, hogy az egész folyamat lassú. Több okból is. Először is azért mert mint minden más országban, az állami hivatalok nem kapkodnak el semmit. Márpedig ahhoz, hogy hivatalos munkavállalóként gyere ki, aállami hivatalokon keresztül kell intézni mindent.

A megszokott eljárás az az, hogy az egency-k megkereseik a leendő munkavállalókat, elindítják az LMO-t (tehát a cég még mindenféle jelentkező nélkül beadja az igényt a Service Canada-hoz, hogy szeretne külföldről munkaerőt), és ezután kezdik emghirdetni az állást (nem találom benne a logikát, de ez van. Én más módszerrel dolgozom, de erről később, az első madarak még ezzel a módszerrel jönnek).

Tehát van egy cég, aminek lehetősége van külföldre meghirdetni az állást. Amint rádtalál, minden adatodat leadja a Service canada-hoz, ahol ismét kotlanak rajta egy sort (kb egy hónap), és rákerül a neved, hurrá, megkaptad a munkát.

Csakhogy először neked be kell szerezned a szükséges papírokat (igazolás, bizonyítványok, azok hiteles fordítása, stb), és mivel ez is egy jó kis paksaméta, ezzel is el lehet vacakolni eleget, és ha valamivel el lehet, azzal el is vacakolnak itt Kanadában, tehát : TÜRELEM
Mégpedig azért vacakolnak el, mert veled ellentétben nekik nem sürgős. Én sem szeretem ezt, én is jobban szeretem, ha valami halad, és gyorsan, de ez ellen nem sokat tehetek.

Az én dolgom az az, hogy ha lehetőségetek van, azt megkaphassátok. tehát odatolom az önéletrajzotokat a megfelelő helyekre, a megfelelő emberek asztalára, a többi rajtatok áll, vagy bukik.

Egyelőre ez volt a dolgom, most azon dolgozom, hogy ennél többet tehessek. De hiába kérdezitek tőlem százsoron, hogy mi van?? ha már megvolt a jobinterview-d, akkor onnantól kezdve én már nem tudom, hogy mi van.

Az Illuminate Canada-val nem dolgozom tovább. Közös megegyezéssel elküldük egymás oda, ahová szerettük volna, tehát oda nem keresek több embert, de ettől függetlenül más fejvadász cégekkel ugyanúgy dolgozom, és egy nagyon nagy építőipari céggel is, azaz munka lesz, és megpróbálom a papírmunkát is lerövidíteni, azaz megoldani úgy, hogy ne kelljen felesleges köröket futnotok az agytröszt kanadai alkalmazott miatt. Nos akkor majd lehet velem kajabálni, hogy miért is nem küldöm én a papírokat, mert akkor már az én saram lesz, sé akkor jogos a kérdés.


Mi lesz, ha megérkezem?


Fontos, nagyon fontos kérdése a jobinterview-nak. Rá kell kérdeznetek a relocation coordination-ra. Sok esetben a cég, sok esetben a fejvadász cég intézi.




2012. augusztus 5., vasárnap

Újabb hírek, munkák, változások




Holnap reggel (itteni idő szerint) felteszem az újabb kereséseket, van néhány változás, van amire per pillanat már nincs szükség, és van amire eddig nem volt, most van. MA nem dolgozom. SEMMIT. A gyerekeimmel leszek, holnap már teljes erőbedobással, de közben el kell készítenem a másik weboldalamat, és ide is leírom az újabb fejleményeket. Tehát ma se a skype-n, se e-mail-en, se ezen a blogon nem tudok válaszolni senkinek.